COC Rotterdam

60-jarig bestaan

Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit
opgericht 17 oktober 1947
Schiedamsesingel 175
telefoon 010 - 41 41 555
fax 010 - 41 46 517

 

Het was feest! COC Rotterdam 60 jaar OUT!

deel 2       terug naar deel 1

Een lang overzicht met reportages en foto's

Scroll de pagina, druk een toets of muisknop om scrollen te stoppenBram Anker in Metro 20 november 2007   Lees hele interview »»


IN ÉÉN WOORD GEWELDIG


Wethouder Kaya opende de tentoonstelling Niet Verkeerd! met twee kussen en een omhelzing. (Foto HvdP)
Door Bram Anker, voorzitter COC Rotterdam

15 NOVEMBER 2008.
(Zinnen)
Wat een geweldige maand hebben we achter de rug! De jubileumactiviteiten voor 60 Jaar Out! startten eind september en lopen nog door tot het eind van het jaar. Maar met de première van Flikker, de Out!Fair, de Out!Party en de opening van Niet Verkeerd hebben we de grote evenementen achter de rug. Als voorzitter ben ik meer dan gelukkig met het verloop. We hebben ons massaal laten zien. Niet alleen in eigen kring, maar op allerlei plekken: in de stad, in de kranten op radio en op televisie in binnen- en zelfs buitenland. Ik vind het geweldig hoeveel een relatief klein groepje mensen voor elkaar kan krijgen. Met projectleider Tineke Teunen voorop natuurlijk.

Een terugblik

Het begon eind september met de première van Flikker. Rob de Vries ontpopte zich als de nieuwe diva van Rotterdam, toen hij na de andere VIP’s uit zijn Rolls Royce stapte en handkussend en wuivend door een erehaag van bezoekers Lantaren/Venster binnen schreed. De documentaire is door publiek en pers goed ontvangen en er bestaat een kleine kans dat hij een plek krijgt op het Filmfestival van Rotterdam. De gay- en lesbianfilmweek bij Lantaren/Venster werd goed bezocht. We gaan met Lantaren/Venster praten om de samenwerking voort te zetten en te verdiepen. Bijvoorbeeld met een Beefcake op de middag en een ander soort Beefcake voor vrouwen. Hopelijk komt er ook een jaarlijks vervolg op de gay- en lesbian filmweek.

Een week later vond een zonnige Out!Fair plaats. Ook daar werd duidelijk hoe welwillend Rotterdam is als er leuke dingen georganiseerd moeten worden. Met Harrie van der Louw voorop. Met de ervaring van zijn bedrijf Loeder Events timmerde hij in korte tijd de Out!Fair uit de grond. Hij regelde dat Piekfijn 32 banken en nog veel meer fauteuils leverde om een lounge sfeer te creëren in de grote tent. Adverteerders van Zinnen en anderen richtten kramen in en op het podium lieten allerlei groepen en gezelschappen zich van hun beste kant zien. Multomulticulti. De bijzondere versie van de Verwarring der Geslachten aan het eind van de dag was … geweldig. Opstelten was die middag onder de indruk van wat hij zag. En wij waren weer onder de indruk van Opstelten. Zeker toen hij zich afvroeg waarom de Out!Fair pas voor het eerst was en waarom we het niet elk jaar deden. Die handschoen nemen we op.

's Avonds was de Out!Party met Christabelle Beaton als organisator. De opkomst viel niet tegen. Het was gezellig druk en Zooi van TV Rijnmond verzorgde de surprise act. Ook daar kwam een jongen op mij af die vroeg waarom we dit niet vaker deden. Hij gaf mij zijn kaartje en bood aan om te helpen met organiseren. Wellicht binnenkort elk kwartaal een lekker dansfeest op locatie.

Op 20 oktober was het zo ver dat de tentoonstelling Niet Verkeerd! geopend werd. We waren de hele middag druk bezig met de Vlaamse Televisie. Die maakte opnamen voor de Belgische versie van Nova. Op het laatste moment werden Theo en Bert als fameus stel en COC-leden van het eerste uur “ingevlogen” om voor de camera commentaar te geven op de tentoonstelling. Orhan Kaya – nu toch echt “onze” wethouder – stal de show door mij op zijn Turks als vriend te begroeten: zoen links, zoen rechts en klopjes op de rug. De tentoonstelling blijft staan tot 6 maart 2008 en de komende maanden worden er busladingen scholieren doorheen gejast. HOI verplaatst daarvoor zijn voorlichtingen naar de Kunsthal.

We hebben inmiddels ook twee van de vier debatten achter de rug. Mijn pleidooi om in Rotterdam een ho-motown te realiseren werd op de forumpagina van het AD unaniem de grond in geboord. Het leidde in elk geval tot een levendig debat…Van de panelleden tijdens het debat kreeg mijn idee toch wel wat steun. Ik troost mij met de gedachte dat zij er tenminste verstand van hebben. De komende maanden staan er nog twee debatten op de rol. Onder andere op 20 november een hele bijzondere met Herman Meijer in de hoofdrol.

Mensen, we kunnen trots zijn

Elders op deze website kun je veel foto’s en krantenartikelen terugzien. Dat kan ik zeker aanraden, want dan zie je weer dat wij met elkaar een groot evenement op poten hebben gezet en veel zaadjes hebben geplant voor de komende jaren.

Ik dank iedereen voor de grote opkomst bij alle evenementen. Ik heb de indruk dat COC60 op die manier niet alleen de Rotterdamse homo’s en lesbo’s zichtbaarder heeft gemaakt, maar kreeg ik ook het gevoel dat we met elkaar weer een beetje aan community vorming deden. En dat voelde geweldig aan.

Reageren? bram@cocrotterdam.nl.

60 Jaar Out werd een succes dankzij

Tineke, Harrie, Ton, Theo, Bert, Arthur, Erlof, Arnold, Herman, Erwin, Els, Marc, Wilma, Pim, Hugo, Jan, Herman, Rob, Anouk, Kadir, Judith, Jos, René, Elbert, Ron, Christabelle, Ercan, Daniëlle, Theodoor, Rien, Marc, Annemieke, Cok, Jacqueline, Ton, Imad, Gerard, Linda, Fabiola, Jeroen, Joke, Bart, Susan.


Homobeweging "van gebouw naar beweging"


(Foto HvdP)

13 DECEMBER 2007.
(Zinnen)
Op woensdag 12 dec vond in zaal De Unie het vierde en laatste debat in het kader van 60 jaar OUT! plaats.

Veel mensen wisten waarschijnlijk niet meer dat het zou plaatsvinden, want de opkomst was laag, maar het intieme debat was niettemin interessant en levendig. Ditmaal ging het over de effectiviteit en strategiën van de homobeweging. In het panel zaten Hubert Femina van Artikel 1 en Annelies van der Horst, wetenschapper op het gebied van gender issues. Ook wethouder Kaya was aanwezig en nam aan de discussie deel. Van het grote aantal aanbevelingen dat in de discussie naar voren kwam, door gespreksleidster Wilma Ruis aan het eind samengevat, pikte voorzitter Bram Anker er één uit: "van gebouw naar beweging".

beter zichtbaar bij evenenementen en organisaties

Het COC zou bij tal van evenenementen en organisaties zichtbaar moeten zijn, omdat voor veel holebi's de drempel te groot is om naar het gebouw van het COC Rotterdam te gaan. En ook leidt een grotere zichtbaarheid van het COC tot een grotere bijdrage aan het door iedereen gedeelde doel om Rotterdam de homovriendelijkste stad van Nederland te maken. Het COC doet er goed aan zich niet alleen op de noodzakelijke activiteiten zoals belangenbehartiging en opvang van hulpvragen te richten ("leed en zorg"), maar nadrukkelijk ook leuke activiteiten te organiseren. Dit draagt uiteindelijke bij aan een groter draagvlak bij zowel de bredere COC-achterban (inclusief de mensen die nog worstelen met hun 'coming-out'), als bij de leden van het COC en de vrijwilligers waarop het COC als organisatie rust.


Presentatie 'Zes levens met lef'


De auteurs deden gezellig mee aan een signeersessie in Arminius (Foto HvdP)

18 NOVEMBER 2007.
Op zaterdag 17 november heeft Marijke Gerritsma (directeur van Rotterdam Verkeert) aan wethouder Orhan Kaya het eerste exemplaar uitgereikt van het boek ZES LEVENS MET LEF ‘6 Oudere Rotterdamse holebi’s over hun coming-out in de jaren 1950-1980’. De schrijvers zijn: Nanda Claessen, Eddie Elsdijk, Piet Gamelkoorn, Hans Jongeleen, Salomon Slier en Rob de Vries. De presentatie was in handen van Carrie.


Hermien Katendrecht even terug bij COC


(Foto HvdP)

20 NOVEMBER 2007.
(aangevuld 14 dec)
In het derde debat ter gelegenheid van COC 60 jaar OUT vertelde Herman Meijer over zijn liefde voor architectuur en de opbouw van het na-oorlogse Rotterdam, over zijn coming-out en zijn intree in de politiek, de Rooie Flikkers, Flipofes waar hij optrad als Hermien Katendrecht. De boeiende avond in Zaal de Unie over het roze leven van de Rotterdamse ex-wethouder werd opgeluisterd met de dialoog "Zie je wel dat je het kunt" uitgevoerd door twee acteurs van het Rotterdams Centrum voor Theater.

Grenzen verruimen

Aan het eind van de avond benadrukt Meijer de missie van de homobeweging. Het gaat niet om acceptatie binnen door anderen gestelde grenzen, maar om het bevorderen van acceptatie binnen ruimere grenzen! Meijer noemt het ‘lijfpolitiek’, omdat het uiteindelijk om de uiting en vormgeving van je verlangens gaat. Zijn belangrijkste boodschap is ‘Ook zo’: iedereen heeft meerdere identiteiten. Elk label bemoeilijkt de communicatie.

Gespreksleider was Wilma Ruis. Meijer is lid van de Wijze Raad van COC Rotterdam »»

Bekijk ook de website van Herman Meijer Leve de grote stad

2e Debat in De Unie - over roze geluk


Op de foto's v.l.n.r Wilma Ruis (moderator en één van de samenstellers van de debatreeks), Imad el Kaka (beleidsmedewerker homozaken van JOS, gemeente Rotterdam, schrijver van een interviewboek met homoseksuele moslims en moslima's) en Nienke Eijsink.

3 NOVEMBER 2007.
Woensdag 31 oktober vond het 2e debat in Zaal de Unie plaats over het thema 'Roze geluk'. Hoe beleven jongere homo's en lesbiennes hun geluk en is het verschil tussen 'homo' en 'hetero' nog wel zo groot. In het geanimeerde debat, met veel reacties vanuit de zaal, bleken de jongeren die er waren weinig hinder te ondervinden van hun 'anders' zijn en zich vrij te voelen in hun doen en laten als homo of lesbienne.

Net die dag Gay Palace werd gesloten; dan heb je het over de jongeren-homocultuur. Het was jammer dat niet aan de orde kwam.


Rotterdam wil jaarlijkse Gay Pride


(Foto Ton K)

8 OKTOBER 2007.
(Bestuur COCR)
COC Rotterdam vierde zaterdag 6 oktober haar zestigste verjaardag met de Out! Fair aan de Schiedamse Vest. Namens de stad kwam burgemeester Ivo Opstelten de felicitaties overhandigen aan de op één na oudste belangenvereniging voor homo's en lesbo's in de wereld. Hij benadrukte ook dat voor dit feest een mooie centrale locatie was gekozen. Een locatie midden in de stad die homoseksuele en lesbische Rotterdammers zichtbaar maakt en dus laat zien dat zij een wezenlijk onderdeel uitmaken van de stad. Het COC wil de Out! Fair jaarlijks organiseren in het eerste weekend van oktober waarmee ook festivalstad Rotterdam een gay pride op het programma heeft staan.

Het COC gelooft dat deze eerste editie van de Out! Fair navolging verdient en wil jaarlijks in het eerste weekend van oktober haar eigen gay pride vieren. Niet met een optocht maar met een divers cultureel programma waarin de Rotterdamse samenleving samenkomt. Het programma van afgelopen zaterdag toonde aan dat dit mogelijk is. Op het podium onder meer dansvoorstellingen uit Bali en Suriname en Dance Works danste een compilatie uit verschillende voorstellingen. Theatergroep Rotjong speelde Gastuh. Een voorstelling over jongeren en homoseksualiteit. En Black 'n White trad op met de Antilliaanse gay comedy "Mi Tambe Tin Derecho Di Biba" (Wij hebben ook recht om te leven). De editie 2008 moet voortborduren op dit concept. Het COC streeft er dan ook naar jaarlijks een cultureel feest voor alle homo's, lesbo's en overige Rotterdammers te organiseren.


OUT! FAIR 6 oktober de foto's »»

60 jaar out op video
Filmfragment op site van Gemeentearchief FLIKKER
Het programma van TV Rijnmond (ZOOITV) van 19 oktober is op You Tube geplaatst
- hele programma
- Out Party
- Arnold en John op Westersingel
- Niet verkeerd! aankondiging
nog meer fotosites, publicaties
- Gay Classic Car Club »»
- Scapino Ballet Rotterdam »»
- Blackandwhitebaby »»

Première Flikker van Rob de Vries


Rob de Vries (2e van links) bij de feestelijke première van de documentaire FLIKKER in Lantaren/Venster 29 september. (Foto HvdP)

30 SEPTEMBER 2007.
Rob de Vries maakte in de jaren zeventig en tachtig films. Niet voor zijn beroep maar voor de lol. De films zijn over het algemeen documentair, maar soms liet hij ook vrienden acteren en werd het een kleine speelfilm. De films van De Vries geven een prachtig beeld van de tijd dat homoseksualiteit mensen op de been bracht om samen te demonstreren. Maar ook om samen theater en muziek te maken.

In zijn bezit zijn unieke beelden van de Roze zaterdag van 1982 in Amersfoort. Die optocht van homo’s en lesbo’s werd bruut verstoord door de Amersfoortse inwoners die niet gediend waren van vreemde vogels in hun straten. Er vielen rake klappen en de beelden verschenen in alle avondjournaals. Deze beelden geven een duidelijk beeld van de strijd voor tolerantie die destijds gevoerd moest worden en die nu ook weer actueel is.

De documentaire is samengesteld door het Gemeentearchief Rotterdam ter gelegenheid van haar 150-jarig bestaan. Bekijk filmfragment op site van Gemeente ArchiefCOC Rotterdam was zondag 2 september prominent aanwezig op de Rotterdamse R'Uitmarkt om aandacht te vragen voor 60 Jaar Out! Op de foto het promotieteam Pim, Tineke, René en Bram. (Foto HvdP)

Het is feest! COC Rotterdam 60 jaar OUT!

In 2007, om precies te zijn 17 oktober, bestaat het COC Rotterdam 60 jaar. Daarmee is het de op één na oudste homovereniging in de wereld. Dat vraagt om een feest.

En dat willen we natuurlijk graag met alle homo’s, lesbo’s en bi’s uit de regio vieren. Maar tegelijkertijd willen we ook alle inwoners en bezoekers van de maasstad hierbij betrekken. Veel mensen kennen de homowereld namelijk niet. Zij zien Paul de Leeuw op tv maar komen in hun eigen omgeving niet of nauwelijks homo’s, lesbo’s of bi’s tegen. 60 jaar COC is bij uitstek het moment om die verbinding te maken en Rotterdam als homostad met specifiek homobeleid, 6 jaar na Rotterdam Roze 2001, weer eens helder op de kaart te zetten.

60jaarout! kent vier hoogtepunten en een aantal kleinere evenementen

Het middelpunt van de festiviteiten vormt de tentoonstelling 'Niet verkeerd!' die op 20 oktober opent in de Kunsthal Rotterdam. Het COC zet samen met de Kunsthal de tentoonstelling in voor educatieve doeleinden door schoolklassen uit te nodigen de tentoonstelling te bezoeken.

Eind september vindt in Lantaren/Venster de galapremière plaats van een documentaire over het homoleven van de afgelopen decennia in Rotterdam. Aansluitend programmeert L/V een week lang elke avond roze films voor mannen en vrouwen.

Bij een jubileum hoort uiteraard ook een feest en dit zal plaatsvinden op 6 oktober. De Schiedamse Vest verandert voor één dag in een multiculturele kashba.

Voor een serieuze toon met hier en daar een welkome knipoog biedt De Unie het podium. Hier kun je van oktober t/m december debatten volgen met als centraal thema homoseksualiteit.

Belang

Met de verschillende activiteiten wil het COC Rotterdam het belang van haar organisatie en het doel van haar werkzaamheden voor het voetlicht brengen. Alle activiteiten hebben tot doel om homo’s, lesbo’s en bi’s meer zichtbaar te maken in de stad en regio. Ook wil het COC Rotterdam met deze activiteiten een bijdrage leveren aan het vergroten van begrip, acceptatie, waardering en verdraagzaamheid tussen de diverse bevolkingsgroepen.

Comité van aanbeveling

Ivo Opstelten, Herman Meijer, Riek Bakker, Joke Ellenkamp, Jan Riezenkamp, Jos Hooijschuur, Kees VrijdagOnder grote belangstelling verrichtte wethouder Kaya op 21 juni, het begin van de zomer, de openingshandeling door een schaalvormige plantenbak te onthullen voor de deur van het COC-pand. De plantenbak, een geschenk van de gemeente Rotterdam, toont in roze bloemen het getal 60.


terug naar deel 1ZICHTBAAR COCR 2007

jubileumboekje

beknopt programma »


poster FAIR


poster PARTY


www.60jaarout.nl
is sinds mei 2008 niet meer beschikbaar

*230508 terug naar bovenkant